Reprimarea sentimentelor

   60webcg7Reprimarea auto-dezvăluirii este un proces prin care se păstrează anumite secrete la nivel mental care în timp au ajuns să devină intruziune. Teoretic, oamenii depun eforturi imense în mod constant, la nivel mental, pentru a păstra gândurile pe care nu le pot expune din cauza prejudecăților existente. Frica, pe care o simt oamenii atunci când ascund informații despre care ei cred că pot avea repercursiuni negative asupra vieții lor, poate da naștere unor urmări intra-psihice devastatoare.

 Reprimarea gândurilor și sentimentelor negative produce la nivel mental blocări psihice ce determină izolarea indivizilor. Izolarea nu este chiar o alegere proprie a unui om ci, mai degrabă, este o consecință care apare în astfel de cazuri și este determinată de societate. Prejudecațiile care există în orice cultură dictează asupra vieții sociale schimbări. Frica pe care o resimt oamenii determină o schimbare a comportamentului în societate. Mentalitățile care există în fiecare cultură diferențiază aspectele vieții indivizilor, astfel încât există diferențe la nivel comunicațional, mental și comportamental.

  Persoanele care simt emoții negative, au tendința de a masca suferința pe care o trăiesc în momentele de cumpănă ale vieții. Suferința nu este o emoție, ci mai degrabă poate fi considerată o trăire sufletească, determinată de afecțiunile negative. Practic, suferința reprezintă un aspect greu de mascat de către indivizi, acest lucru fiind evidențiat și în actul de comunicare dar și în comportamentul acestuia. Suferința este simțită de oameni în diferite situații, aceasta oscilează în intensitate și durată în funcție de problema care o provoacă. De exemplu, ea poate fi evidențiată de un conflict între partenerii de cuplu, de un profesional eșec, dar suferința atinge un nivel maxim de intensitate atunci când este implicată moartea unui persoană. Decesul unei persoane dragi,

Indivizii din societate preferă, par să ascundă suferința pe care o resimt, chiar dacă aceasta este greu de mascat. Există două situații în ceea ce privește dezvăluirea suferinței. În prima situație, se regăsesc oamenii cărora le este foarte greu să vorbească despre ceea ce simt sau despre problema care provoacă suferință. Într-o a doua situație se regăsesc persoanele care aleg să împărtășească suferința cu cei din jurul ei, dar care nu dezvăluie toate aspectele care determină suferința, ci numai anumite informații care li se par par relevante.

Eu am ales sa îmi reprim sentimentele. Am considerat că va fi mai ușor să depășesc acel moment de cumpănă din viața mea. Anii de-o rândul am ascuns toate emoțiile și trăirile și lăsam să iasă la suprafață doar firicele din acel moment. Îmi era foarte greu să-mi amintesc tot evenimentul deoarece durerea a fost greu de suportat. Deși am suferit în tot acest timp, nu am reușit să elimin toate emoțiile strânse în suflet, ci mai degrabă am adunat mai multă suferință. Abia atunci când mi-am eliberat sufletul de toată energia negativă adunată în timp, am reușit cu adevărat să mă vindec de suferința simțită în acel moment.

Jurnalul sufletului – fișier din povestea vieții

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s